Camperonthemove

Camperverzekering kiezen

Caroline van den Kommer

Camperverzekering

kiezen (x10) 

Een camperverzekering kiezen is niet eenvoudig. Je komt terecht in een wirwar van regeltjes en kleine lettertjes. Hoe verwar je die kluwen? Door gestructureerd de offertes naast elkaar te leggen. Een te hoge premie betalen wil je vast niet, maar met pech staan en niet geholpen worden ook niet. In dit artikel alvast tien tips voor het afsluiten van een camperverzekering.


1.     Bepaal het soort camperverzekering

Bedenk allereerst of je je camper All-Risk, WA, of WA plus wilt verzekeren. Een en ander hangt natuurlijk af van de leeftijd van je camper en jouw eigen budget dat je achter de hand hebt voor calamiteiten.

Een WA verzekering is verplicht en keert uit als je schade veroorzaakt aan anderen. Een WA-plus verzekert schade aan jouw camper door overmacht, zoals het weer. All-risk keert ook uit als jij zelf schade hebt door een aanrijding of bij schade door derden en bij diefstal. 


De prijzen voor een camperverzekering verschillen enorm. Vraag offertes aan en vergelijk deze. Informeer bij andere camperaars naar hun ervaringen. Sommige tussenpersonen kunnen je een flinke korting geven. Wij kozen op die manier voor een verzekering die het beste bij onze wensen paste. 


Let ook op de kleine lettertjes. Sommige verzekeraars repatriëren of repatriëren tot een bepaald campergewicht. Je zult niet de eerste zijn die daar bij pech in het buitenland pas achter komt.


Sommige verzekeraars stellen bij een All-Risk verzekering eisen aan het beveiligingssysteem. Zorg dat je daarvan goed op de hoogte bent. Als je namelijk onvoldoende beveiligd bent, kun je naar je geld fluiten als je camper gestolen wordt.


2.     No-claim-korting 

Verzekeraars geven korting die gerelateerd is aan het aantal jaren dat je schadevrij gereden hebt. Maar let op: elke verzekeraar hanteert weer een andere manier om met de no-claimkorting om te gaan. Sommige verzekeraars nemen het aantal jaren schadevrij rijden met je gewone auto mee, andere tellen het aantal schadevrije jaren dat je rijdt met je camper. 

Een bonusbeschermer zorgt ervoor dat je na schade je bonus behoudt. Dit betekent natuurlijk wel een iets hogere premie per maand. Vaak mag je deze bonusbeschermer maar 1 x per jaar inzetten. 


3.     Eigen risico

Heb je wat geld achter de hand, dan kun je je premie verlagen door een hoger eigen risico te nemen. Dat betekent dus dat je dat eigen risico kwijt bent als je schade hebt door eigen toedoen of door toedoen van anderen. Reken uit wat je per jaar bespaart aan premie en bedenk dan of dat de moeite waard is en past bij jullie bestedingsbudget.


4.     Verzekerd bedrag

Elke verzekeraar vraagt om het bedrag dat je wilt verzekeren. Dat bedrag hangt natuurlijk af van het feit of je camper nieuw is of tweedehands, of je er zelf veel aan gesleuteld hebt en in geïnvesteerd. Een hoger bedrag betekent natuurlijk automatisch een hogere premie. Heb je een nieuwe camper, kies dan altijd voor de aankoopwaardegarantie. Sommige verzekeraars hebben hier een oplossing voor, dit is de aanschafwaarderegeling of aankoopwaarde garantie. Je hebt de keuze om de camper de eerste drie of soms vijf jaar tegen aankoopwaarde te verzekeren. Als je camper binnen die tijd gestolen wordt of total loss wordt verklaard, dan krijgt je het volledige aankoopbedrag, inclusief alle accessoires, vergoed. Dit is de aanschaf- of aankoopwaardegarantie. Na de garantieperiode wordt de dagwaarde van de camper aangehouden als verzekerd bedrag.


5.     Hulp bij pech

Niet elke camperverzekering biedt eenzelfde pakket bij pech onderweg. Lees vooraf goed of jouw verzekeraar vervangend vervoer of overnachtingen regelt als je ergens strandt met je camper. Bekijk of de dekking voor Nederland en buitenland geldt. Sommige verzekeraars bieden andere service bij campers die zwaarder zijn dan 3500 kilo. Let daar dus op als je zelf een zware camper hebt. 

Verder vergoeden sommige verzekeraars het totale bedrag bij pech, anderen vergoeden een standaardbedrag per keer dat je pecht hebt. Tja, makkelijker wordt het er niet op helaas…


6.     Duur van je reizen

Sommige verzekeraars stellen grenzen aan het aantal dagen dat je aaneengesloten met je camper weg kunt. Vraag daar ook naar bij de offerte-aanvraag. 


De bekendste camperverzekeraars

·      NKC

·      ANWB

·      Camperverzekerd

·      Safetrip

·      ACSI

·      AVECO

·      Unigarant

·      ASR

·      Centraal Beheer


SUCCES!


Inspiratie opgedaan?

Bekijk mijn digitale reisgidsen dan ook eens!

Het is heerlijk om mijn reizen te kunnen delen met mijn website-bezoekers! En... ik heb de meeste reizen omgezet in digitale reisgidsen.


Compleet met:

  • Routes
  • De mooiste bezienswaardigheden
  • Camperplekken & campings
  • Parkeertips
  • Routekaartjes
Nationaal park Gorges du Verdon
By Caroline van den Kommer September 26, 2024
Ken jij ze al? de allermooiste nationale parken in Europa? Ik heb ze even voor je op een rij gezet. Zo kun jij je roadtrip eenvoudiger plannen!
By Caroline van den Kommer September 23, 2024
This is a subtitle for your new post
By Caroline van den Kommer September 23, 2024
10 Mooiste plekken langs de Moezel
By Caroline van den Kommer September 23, 2024
10 Mooiste plekken op Corsica
By Caroline van den Kommer September 19, 2024
10 Plekken die je niet moet missen in Toscane
By Caroline van den Kommer September 19, 2024
Favoriete top 10 bestemmingen in Slovenië
By Caroline van den Kommer September 18, 2024
De absolute must see in Normandië & Bretagne
By Caroline van den Kommer September 18, 2024
Mijn top 10 in Noorwegen
Rondreis Pyreneeën. Camper in het nationale park Ordesa.
By Caroline van den Kommer September 17, 2024
In deze post vind je de top 10 van favoriete plekken in de Pyreneeën!
Ronda, een prachtige plek rond een kloof in Andalusië!
By Caroline van den Kommer September 17, 2024
In deze post laat ik je de tien mooiste plekken zien in Andalusië. Zo kun je je reis nog beter voorbereiden en de leukste plekjes alvast opslaan!
More Posts
Share by: